Home » טיפול סיעודי » מטפלת בבית

מטפלת בבית

טיפול סיעודי בבית

טיפול סיעודי בבית טומן בחובו יתרונות רבים בעיקר כאשר מצבו הרפואי של הקשיש מאפשר לו לנהל אורח חיים עצמאי, לתפקד בעצמו ולדאוג לצרכיו גם אם באופן חלקי:

  1. מטפלת בביתסביבה קבועה – הקשיש ממשיך להתגורר בסביבתו הטבעית, במקום אליו הוא רגיל ובו הוא התגורר בשנים האחרונות.
  2. חופש אישי – המגורים בבית מקטינים את תחושת ההגבלה על החופש האישי של הקשיש, הקשיש חופשי לעשות בביתו כרצונו. הוא אינו מוגבל בשעות יציאה וכניסה או בפעולות נוספות אותן הוא היה רגיל לעשות.
  3. מניעת טראומה – מעבר של הקשיש למסגרת מוסדית מהווה לא פעם טראומה לקשיש, הוא חש נבגד ובודד והערכתו העצמית נפגמת. כאשר הוא ממשיך להתגורר בביתו, הקשיש חש שהוא שולט בחייו.
  4. קושי חברתי – יש קושי רב בלנתק קשיש במעגל חבריו בסביבתו הטבעית, באם קיים כזה. לא פעם קשישים מתקשים להסתגל חברתית למעגל החברים החדש במסגרת המוסדית אליה הם עוברים.
  5. קשרים משפחתיים – לעיתים המסגרות המוסדיות אליהם עובר הקשיש רחוקות ממקום מגורי המשפחה והדבר מהווה מכשול בקשר של הקשיש עם בני משפחתו בייחוד כאשר מדובר בנכדים צעירים ועסוקים שמתקשים למצוא זמן לנסיעות הארוכות אל המוסד.
    כמו כן, במוסדות ישנן לא פעם מגבלות של שעות ביקורים שאינן מהוות הפרעה כלל וכלל כאשר הקשיש גר בביתו.

שתי האפשרויות הנפוצות לטיפול סיעודי בבית הינן מטפל מתוקף "חוק סיעוד" או העסקת מטפל סיעודי זר:

1. מטפל מתוקף "חוק סיעוד"- חוק סיעוד מופעל על ידי המוסד לביטוח לאומי. הוא נועד לאפשר לקשישים להמשיך ולגור בסביבה הטבעית אליה הם רגילים ברמת איכות חיים גבוהה ככל האפשר תוך קבלת שירותי סיעוד.
החוק מעניק לזכאים סיוע סיעודי על ידי מטפל מטעם חברת סיעוד המבצעת השמה למטפלים סיעודיים, המוכרת למוסד לביטוח לאומי. מספר שעות הסיוע משתנות בהתאם להיקף הגמלה.
הזכאות ניתנת לתושבי ישראל שגילם מעל גיל פרישה (64 לנשים ל67 לגברים), אשר מתגוררים באופן עצמאי בביתם הפרטי או בדיור מוגן אך נזקקים לסיוע בביוצע פעולות יומיומיות כגון : אכילה, רחצה, שליטה בצרכים, ניידות וכו'.

בנוסף נלקח בחשבון פרמטר ההכנסה – רק מי שהכנסותיו לא עוברות את תקרת השכר הממוצעת בשוק, יוכל לקבל גמלת סיעוד. הסיוע כולל הן סיוע בביצוע פעולות היומיום וכן סיוע בדאגה למשק הבית.

2. העסקת מטפל סיעודי זר – במידת הצורך ניתן להעסיק עובד סיעודי להשגחה צמודה של 24 שעות ביממה. הזכאות נקבעת על פי הגעה לגיל פרישה וביצוע מבחני תלות. לצורך כך יש לקבל אישור מהמוסד לביטוח לאומי ולאחר מכן יש לפנות למשרד התמ"ת לקבלת היתר להעסקת עובד זר. מציאת מטפל מתאים מתבצעת על ידי חברת השמה ויש להזמין את המטפל, במידה והוא שוהה בחו"ל, באמצעות משרד הפנים.

אולם, למגורים עצמאיים של קשיש בביתו יש גם חסרונות:

  1. בדידות – לעיתים קורה שהסביבה הטבעית של הקשיש משתנה וכך הקשיש מגלה כי הוא נותר לבדו בסביבה (השכנים התחלפו, או נפטרו). מסגרת מוסדית פותרת את הבעיה במתן מסגרת חברתית קבועה וענפה.
  2. קושי בטיפוח משק הבית – הגיל והמצב הבריאותי מקשה לא פעם על הקשישים לשמור על משק בית מטופח. על אף סיוע של מטפל סיעודי פעמים רבות הם מסרבים לקבל עזרה בשל החרדה לעצמאותם ולא פעם ניתן למצוא בתי קשישים מלוכלכים ומוזנחים.
  3. השגחה – באין מסגרת טיפולית של 24 שעות, קיים חשש כי הקשיש עלול להיפגע במהלך שעות היממה בהן הוא לבד ולא יוכל להזעיק עזרה לכשיזדקק.

חשוב להבין, כי אין פתרון יחיד, הן הבחירה להישאר בבית והן הבחירה לצאת למסגרת מוסדית שתענה על הצורך הסיעודי אינן פשוטות. חשוב לבצע את ההחלטה יחד עם הקשיש ולתת לו את ההרגשה כי הוא שולט במצבו וגורלו. חשוב לבחון איזו אפשרות היא המתאימה ביותר לנוכח מצבו הפיזי, בריאותי ונפשי של הקשיש ורק לאחר מכן לבצע החלטה.

סוג נוסף של טיפול סיעודי, הינו טיפול פליאטיבי, אשר מטפל בנפשו של האדם ומנסה לסייע לו בהקלת התסמינים של המחלות או הבעיות הרפואיות מהם הוא סובל. להרחבה: טיפול פליאטיבי:

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר