Home » טיפול סיעודי » פסיכוגריאטריה

פסיכוגריאטריה

פסיכוגריאטריה הוא אחד מתחומי הרפואה המעטים שמתמחים בגיל מסוים, ובמקרה זה- הגיל השלישי. עיקר עיסוקו של פסיכוגריאטר הוא אבחון וטיפול בתשושי נפש, החל מהופעת סימנים ראשונים של דמנציה ועד חולי אלצהיימר במצב מתקדם.

פסיכוגריאטריהבנוסף פסיכוגריאטר מתעסק בבעיות כמו דיכאון, חולי פרקינסון, אלצהיימר, התמודדות לאחר שבץ, הפרעות שינה, התמודדות עם אובדן, הפרעות התנהגות כתוצאה ממחלות דמנטיות, שינויים ומצבי משבר בגיל השלישי. פסיכוגריאטר הוא פסיכיאטר, שבנוסף עבר הכשרה נוספת בתחום הספציפי של רפואת הנפש בקרב קשישים.

הצורך בהתמחות מיוחדת בתוך הפסיכיאטריה נולד מהשינויים שחלו בעשורים האחרונים: עם העלייה הניכרת בתוחלת החיים בשל התקדמות הרפואה, חלה גם עליה משמעותית באחוז הקשישים שחיים עם מחלות דמנטיות ואחרות.

אותם קשישים זקוקים לא רק לרופא בעל ידע וניסיון בתחום הרפואי, אלא גם מי שהוא בעל ידע בתחומים נלווים, כגון: אופציות סיעודיות, תמיכה של גורמים סוציאליים שונים, השפעות המחלה על התחום הנפשי, השפעותיה על התפקוד היומיומי ובכלל.

אם כך פסיכוגריאטריה היא התמחות בתחום בריאות הנפש אצל קשישים. מדובר בתחום הוליסטי, אשר מתייחס למכלול הקשיים והצרכים של המטופל ומנסה למצוא פתרון מספק, עד כמה שניתן. זאת בניגוד לתחומי רפואה אחרים שלעתים מתמקדים במערכת מסוימת בגוף, למשל, תוך התעלמות מההשפעות של הטיפול על חלקים אחרים בגוף ועל מכלול מרכיבי חייו של החולה.

פסיכוגריאטר אחראי למספר תחומים: אבחון שכולל בין היתר אבחנה בין ירידה נורמטיבית בזיכרון למחלות דמנטיות, הנעשה באמצעות שאלון מיני מנטל, טיפול תרופתי, הפניה לסיעוד או טיפול פסיכולוגי וכן מתן חוות דעת לבית משפט ומוסדות אחרים בנושאים כמו אפוטרופסות, כתיבת צוואה, צלילותו של המטופל והערכת הצורך בסיעוד.

אבחון פסיכוגריאטרי

טיפול אצל פסיכוגריאטר מתחיל באבחון מתאים, שאורך לרוב פגישה אחת. בעקבות האבחון הרופא נותן את ההתוויות לטיפול מתאים ומפנה לגורמים הרלוונטיים.

האבחון נועד לאיתור הפרעות נפשיות ומחלות אשר משפיעות על תפקודו של הקשיש, להעריך את מצב הירידה ביכולות הקוגניטיביות, לבדוק את יעילות התרופות הנלקחות והשפעתן ( חשוב במיוחד במקרים של ריבוי תרופות בקשישים) ולבדוק האם הקשיש מסוכן לעצמו או לסביבתו.

אבחון פסיכוגריאטרי כולל:

  • תשאול אודות היסטוריה אישית והיסטוריה משפחתית של מחלות גופניות, תרופות שהמטופל נוטל ומה השפעתן, מידת התפקוד בחיי היומיום, מקורות תמיכה, מצבו הנפשי של הקשיש וקיומן של הפרעות כמו דיכאון או חרדות. שאלות אלו ואחרות נועדו לסייע להעריך את מצבו הנוכחי של המטופל מבחינה פיזית ונפשית.
  • בדיקת המצב הקוגניטיבי של המטופל באמצעות סדרת מבחני זיכרון, ריכוז, התמצאות בזמן ובמרחב ועוד.
  • אבחנה פסיכיאטרית.
  • עריכת בדיקות פיסיולוגיות נוספות: בדיקות דם ובדיקות שתן, לחץ דם, אק"ג, בדיקות הורמונליות ועוד.

טיפול פסיכוגריאטרי

הטיפול במחלות של הגיל המבוגר נערך לפעמים על ידי הפסיכוגריאטר המאבחן ולפעמים על ידי גורמים אחרים שאליהם הוא מפנה. הרופא יכול לרשום למטופל תרופות או לשנות את מינון התרופות שהוא כבר נוטל. הוא יכול לסייע במציאת מקורות תמיכה, המלצה על מוסד סיעודי מתאים, הפניה לפסיכולוג ועוד.

פעמים רבות הוא מייעץ גם למשפחה לגבי השינויים שחלים על המטופל וכיצד הם יכולים לסייע לו בצורה מועילה. בסופו של דבר, השילוב בין מקורות התמיכה השונים- הרפואי, הנפשי והסוציאלי- בתיווכו של פסיכוגריאטר, מביאים לרוב להקלה עבור המטופל ומשפחתו ולשיפור באורח החיים.

יתרונה הגדול של פסיכוגריאטריה הוא ברב- תחומיות שלה: פסיכוגריאטר משלב ידע מתחומים שונים ומציע טיפולים שאינם רק נפשיים או רק גופניים. הוא משלב בין שני התחומים, נעזר במקורות תמיכה במשפחה ובחברה ומציע פתרונות עבור מצבים מורכבים.

http://www.nursing.org.il/08/%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%99-%D7%9E%D7%A0%D7%98%D7%9C/

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר