Home » טיפול סיעודי » תזונה לחולים סיעודיים

תזונה לחולים סיעודיים

תזונה לחולים סיעודייםחולים במצב סיעודי סובלים מבעיות פיזיות ונפשיות, שגורמות לכך שהם אוכלים פחות. התוצאה הרבה פעמים מובילה לבעיה של תת תזונה וחוסרים בוויטמינים ובמינרלים חיוניים לגוף. מה הסיבות האפשריות לתת תזונה אצל חולים סיעודיים ואיך ניתן לשפר את המצב? במאמר שלפניכם.

תזונה נכונה מהווה תנאי הכרחי לשמירה על הבריאות בעוד שתזונה לא נכונה היא הסיבה העיקרית להיווצרות מחלות רבות. על תפריט תזונה להכיל את כל מרכיבי התזונה החיוניים לנו: פחמימות, חלבונים, שומנים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.

הקפדה על ארוחות מסודרות היא חשובה לכולם, אלא שעבור החולים הסיעודיים היא קריטית. אצל חולים סיעודיים, אם בעקבות מחלות, תרופות או ניוון של תפקודים מסוימים בגוף, כמו חוש הטעם והריח, התיאבון יורד מה שפוגע באופן מיידי על צריכה מספקת של מזון. שינוי קיצוני בתיאבון ותפריט תזונה לא מאוזן עלולים לגרום לבעיות בריאותיות חמורות.

קיים קשר הדוק בין תזונה מאוזנת לבין בריאות תקינה. תזונה נכונה ומאוזנת עוזרת לשפר את המצב הבריאותי ואת ההרגשה הכללית. לתזונה הנכונה, בעיקר אצל חולים סיעודיים, יש תפקיד מכריע בשמירה על בריאות ותפקוד גופני, נפשי ומוחי. תזונה נכונה היא אחת הדרכים להורדת סיכון למחלות, למניעת מחלות כרוניות ולהאטת התקדמות מחלות. כמו כן, חשוב לזכור כי המזון תורם לאיכות החיים.

תזונה לחולים סיעודיים – ממה נובעת תת תזונה?

ככל שחולפות השנים ואנחנו מתבגרים כך גם מערכת העיכול מתבגרת ועוברת שינויים. הספיגה של המזון בגוף נפגמת והאדם נעשה חשוף יותר למחלות בגלל חסכים הנובעים מערכים תזונתיים שונים.
הסיבות אשר עלולות להוביל לתת-תזונה אצל חולים סיעודיים (קשישים או קטינים) הן רבות. בין הגורמים השונים:

  • בעיות שיניים שמקשות על לעיסת האוכל.
  • פגיעה בחוש הטעם והריח שפוגעת גם בתיאבון.
  • קושי בבליעה.
  • בעיות בעיכול.
  • פגיעה בספיגת רכיבי המזון.
  • בריחת סידן –  שעלולה לגרום לאוסטאופורוזיס.
  • איבוד ויטמינים ומינרלים חשובים.
  • ירידה בכושר החיסוני של הגוף.
  • רמות כולסטרול לא מאוזנות.
  • חוסר פעילות גופנית.
  • בעיות נפשיות כמו דיכאון.
  • בעיית ניידות שמקשה על קניית המזון והכנתו.
  • תרופות אשר פוגעות בתיאבון.

תזונה לחולים סיעודיים – איזו תזונה מומלצת לחולים סיעודיים?

כחלק בלתי נפרד מהטיפול הסיעודי כדי לבצע הערכת תזונה ואבחון אצל תזונאית. כל בעיה מצריכה התמודדות תזונתית שונה. תפריט תזונה שיותאם לקשיש סיעודי יהיה שונה מתפריט תזונה שמותאם לחולה סיעודי קטין. תפקידה של התזונאית הוא לבדוק האם החולה הסיעודי מקבל את מלוא האנרגיה, המינראלים והוויטמינים להם הוא זקוק.
מאילו בעיות הוא סובל ובמקרה של מחלה הדורשת התייחסות תזונתית אישית (כמו במקרים של סוכרת, טחורים, עודף שומנים וכולסטרול בדם, מחלות כבד, בעיות בכליות) היא תתאים ייעוץ רפואי ותזונתי ממוקד.

כדי למנוע מצבים של תת תזונה, חשוב להקפיד על תזונה נכונה במזון מוצק ונוזלי. במקרים של חוסרים במינרלים וויטמינים כדאי לקבל תוספי מזון המיועדים למטרה זו. לפני שמתחילים בשינוי תפריט התזונה ונטילת תוספי תזונה, יש לעבור בדיקות דם, על מנת לגלות את מצב הוויטמינים והמינרלים בגוף. כדי למנוע בעיות גופניות והידרדרות פיזית ניתן לנקוט בפעולות מתאימות כגון:

  • להקפיד על אכילה של 3 ארוחות עיקריות ו-3 ארוחות ביניים קטנות.
  • לשלב בארוחה את כל אבות המזון.
  • שתייה מרובה (8 כוסות ביום, לפחות).
  • אכילת ירקות ופירות בקליפתם, צריכת דגנים מלאים.
  • להמעיט בצריכת שומנים מהחי ולהשתמש במוצרי חלב דלי שומן עד 5% שומן.
  • שמירה על משקל גוף תקין ומאוזן.
  • צריכת סיבים תזונתיים.
  • אכילה בחברותא לשיפור התיאבון.
  • הוספת ויטמינים ומינרלים לתפריט היומי – D, B12, B6
  • להתמיד בביצוע פעילות גופנית, במידת האפשר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר