Home » פצעי לחץ

פצעי לחץ

פצעי לחץפצעי לחץ הם למעשה כיבים הנוצרים כתוצאה מלחץ עודף על רקמות הנמצאות בין משטח כלשהו (מיטה/כסא גלגלים) לבין בליטת עצם (לדוגמא עצם הירך). הבעיה נפוצה למדי בקרב האוכלוסיה המבוגרת, אשר בשל סיבות שונות, מרותקת למיטה או לכסא גלגלים.

כאשר קיים לחץ המשולב בחיכוך ותזוזה על אזור מסוים בגוף, יורדת אספקת הדם והחמצן אל הריקמה, נוצרים כיבים ובמצבים מסוימים אף נמקים. הפגה מיידית של הלחץ והשבה של זרימת הדם התקינה, אינה גורמת לתיקון הנזק ויתכן אף מחריפה אותו, בשל שחרור של רדיקלים חופשיים ( חלקיקי חמצן הפוגעים ברקמות).

קיימים מספר אזורים בגוף אשר שכיחות התפתחות פצעי הלחץ גבוהה בהם:

  • גב  תחתון
  • ישבן
  • הירכיים
  • צידי הברכיים והקרסוליים

בנוסף לכך, עלולים להתפתח פצעי לחץ באזור הפנים במצבים בהם נעשה שימוש ארוך ולוחץ מדי במסכות ומשקפי חמצן.

גורמים לפצעי לחץ

שכיחות פצעי הלחץ גבוהה יותר בקרב הגיל המבוגר, בעיקר מתוקף העובדה כי קיימת עלייה במצבים הגורמים לריתוק למיטה כגון שיתוק (לדוגמא משבץ מוחי), סכרת, אלצהיימר ואי ספיקת לב. בקרב חולים צעירים שכיחות הבעיה, גבוהה יותר בקרב גברים. בעיות המגבירות את הסיכון ללקות בפצעי לחץ ומעכבות את תהליך ההחלמה, כוללות תת תזונה, אנמיה, סכרת והזנחה. קיימות מספר דרגות של פצעי לחץ, המקוגטלגות על פי חומרת המצב. הדרגה הרביעית נחשבת לקשה ביותר ובה קיים נמק של העור והשריר באזור הפצע וקיימת פגיעה בבלט העצם.

בכדי לרפא אזור פגום בגוף, יש צורך בייצור של מספר רב של חומרים המסייעים לתהליך ההחלמה. במצב בו קיים פצע לחץ, קיימת חשיבות רבה להימנעות ממצב חיכוך ולחץ תמידי על האזור. בשל עובדות אלו, ריפוי והימנעות מפצעי לחץ עלולה להיות "משימה בלתי אפשרית" ובחולים אשר מרותקים למיטה קיימת בעיה פונקציונאלית ב"הימנעות מלחץ" קבוע. בנוסף לכך בעיות רפואיות נוספות עלולות לפגום בריפוי הפצע ואף להוביל לסיבוכים כגון זיהומים ונמקים בעצמות הסמוכות לאזור. בשל הבעייתיות בטיפול סיעודי במצב זה, פותחו מספר שיטות חדשניות למניעת מצב זה. בנוסף לכך, הקפדה יתרה על שיגרת טיפול יכולה לתרום רבות למצב החולה.

טיפול בפצעי לחץ

קיימות מספר אפשרויות טיפול בפצעי לחץ, המותאמות לחומרת המצב:

  • שינוי תמידי  בתנוחה – לצורך מניעת לחץ וחיכוך רב . שיטה זו נחשבת לאחת מאבני הדרך החשובות ביותר בטיפול בפצעי לחץ ובמקרים בהם מקפידים לשנות את תנוחת החולה מדי שעתיים ניתן אף למנוע את התפתחות הפצעים או את החמרת הדרגה שלהם. מומלץ לבצע את השינוי בתנוחה באמצעות מנוף מיוחד ,ולא על ידי הרמה או גרירה של החולה המגבירה את החיכוך והלחץ על הפצע.
  • שימוש בחומרים מרפדים –  קיימים בשוק היום כריות ועזרים נוספים, המורכבים מחומרים המפחיתים לחץ וחיכוך כגון סוגי ספוג מסוימים. מומלץ להניח עזרים אלו, תחת אזורים בגוף אשר "מועדים לפורענות" (קרסולים, ירכיים וברכיים).
  • שימוש במזרונים מיוחדים – סוגים רבים של מזרונים מיוחדים, פותחו במטרה לסייע בטיפול בפצעי  לחץ. המזרונים פועלים על ידי מנגנון אשר עושה שימוש באוויר, המנופח ומשוחרר בצורה קבועה מהמזרון.  השימוש באוויר במקום במזרון רגיל מפחית בצורה משמעותית את הלחץ על הרקמה ולכן ניתן למנוע התפתחות הפצעים וזירוז תהליך ההחלמה. יתרון נוסף של מזרנים אלו , היא תנועה מתמדת של המזרון (זהה בהשפעתה לשינוי תנוחה של החולה מדי שעתיים)
  • הטרייה – ביצוע הטרייה ( הסרת רקמה מתה באמצעות ניתוח),  במצבים בהם חומרת הפצע היא רצינית למדי, יתכן צורך להסיר את הרקמות המתות בעיקר בכדי למנוע התפתחות של זיהומים ונזק נוסף לעצם.
  • חבישת האזור נעשית בכל שלבי הטיפול, במטרה לשמור על לחות באזור, לספוג נוזלים שהפצע מפריש ולהגן מפני זיהומים אשר עלולים להפוך כלל מערכתיים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר