Home » נפילות של קשישים

נפילות של קשישים

נפילות של קשישיםאחת התופעות השכיחות בגיל זקנה היא התופעה של נפילות. לנפילות אצל קשישים יש סיבות רבות, אך גם השלכות קשות, לעתים ארוכות טווח ולעתים אף השלכות שלא ניתנות לריפוי. חשוב לאבחן את הסיבה לנפילות, ולפעול על מנת למנוע את הישנותן.

קשישים רבים סובלים מאיבוד שיווי משקל וכתוצאה ממנו – נפילה על הרצפה. הדבר יכול לקרות בבית כשהקשיש לבד, ברחוב, בכביש או במקומות ציבוריים. קשיש הנמצא לבדו בבית בזמן הנפילה עלול להתקשות לקום, ולמצוא עצמו שוכב חסר אונים במשך זמן רב עד שמישהו יבוא לעזרתו. קשיש הנופל ברחוב או במקום ציבורי חווה השפלה ותחושת אי נעימות. מעבר להיבט הרגשי של התופעה הנפילות עלולות לגרום לנזקים שתהליך הריפוי שלהם עלול להיות ממושך.

הגורמים לנפילות של קשישים

ניתן לחלק את הגורמים לנפילת קשישים לכמה סוגים:

  • נפילות הקשורות לגורמים סביבתיים: סביבה שאינה בטיחותית לקשיש, כגון: מדרגה שבורה או בולטת, שטיח שניתן להיתקל בו, רצפה שאינה ישרה, מרצפות בולטות, ועוד.
  • נפילות הקשורות לקושי פיזיולוגי של הקשיש:

א. בעיות ראיה – כאשר הראיה לטווח קצר נפגעת ולא מרכיבים משקפיים מתאימים לא ניתן לראות מכשולים העומדים בדרך. כאשר הראיה לטווח רחוק נפגעת לא ניתן לתכנן מהלכים קדימה. לעתים גם הטווח הרוחבי של שדה הראיה מצטמצם, וכך הקשישים מתקשים לראות מכשולים המגיעים או ניצבים בצדדים. לקשישים שנאלצים להתמודד עם 2 או 3 זוגות משקפיים (ראיה לרחוק, ראיה לקרוב), מומלץ לרכוש משקפי מולטיפוקל, המשלבים את התכונות ההכרחיות הללו בזוג משקפיים יחיד.

ב. בעיות בהליכה – בגיל הזקנה סובלים רבים מחולשה בשרירי הרגליים, קשיות תנועה וקושי להרים את הרגליים דבר הגורם לגרירת רגליים. כל אלה מעלים את הסיכון לנפילה. גם תנוחת היציבה של חלק מהקשישים הנוטה קדימה היא בעלת גורם סיכון לנפילות.

ג. בעיות בשמיעה – מקשות על שמיעת מכונית מתקרבת, אנשים מתקרבים וכדומה.

  • נפילות הנובעות ממחלה: מחלות רבות המאפיינות את גיל הזקנה עלולות לגרום לנפילות, למשל:

א. אירועים מוחיים הגורמים לאובדן שיווי משקל.

ב. מחלת פרקינסון הפוגעת בהליכה וביציבות.

ג. אוסטאופורוזיס הגורמת להגבלה וקושי בתנועה.

ד. אלצהיימר ודמנציה – במחלות אלה ישנה פגיעה ביכולת השיפוט והתובנה. האדם מתקשה לפרש מצבים מסוכנים כבעלי סיכון לנפילה ולכן אינו מסוגל להימנע מהם.

  • ה. שימוש בתרופות: תרופות מסוימות עלולות לגרום לבעיות שיווי משקל, טשטוש, חולשה או עייפות, המגבירים את הסיכון לנפילות. נמצא שככל שהקשיש נוטל יותר תרופות, כך רמת הסיכון לנפילות עולה.

השלכות

לנפילות השלכות רגשיות ופיזיות על הקשיש:

  • השלכות רגשיות: נפילה גורמת לפגיעה בביטחון העצמי, פגיעה בדימוי העצמי. היא גורמת לחשש מכך שזה יקרה שוב, דבר העלול לגרום לכך שהקשיש יתחיל להימנע מלצאת מהבית או להסתובב בבית כשהוא לבד מחשש שזה יקרה שוב.
  • השלכות גופניות: בגיל הזקנה העצמות פריכות יותר ולכן נשברות בקלות. קשישים עלולים לסבול מפציעות קשות, צלקות בגוף ושברים מורכבים הדורשים החלמה ארוכה ולפעמים אף ניתוח. תקופת ההחלמה עלולה להגביל את תפקודם ולגרום לסבל ולעוגמת נפש, לפגיעה בעצמאות ולתלות בזולת. גם יכולת ההחלמה של הגוף איטית ומוגבלת יותר בגיל הזקנה, דבר המאריך משך ההחלמה.

טיפול

לאחר נפילה חשוב לפנות אל רופא גריאטרי. מעבר לטיפול בנזקי הנפילה חשוב לברר האם הנפילה נובעת ממקור רפואי, ובמידת האפשר לטפל במקור הבעיה. למשל: נפילה הנגרמת מבעיית ראיה שאולי לא הייתה ידועה עד כה, עלולה להימנע בעתיד אם הקשיש ירכיב משקפיים. נפילה שנגרמה עקב בעיית שמיעה עשויה להימנע אם הקשיש ירכיב מכשיר שמיעה. נפילה באמבטיה כתוצאה מהחלקה עשויה להימנע באמצעות בטיחות באמבטיה שתבוא לידי ביטוי בסידור נכון של האמבטיה, שימוש בידיות בעת הרחצה ועוד.

מניעת נפילות קשישים

ניתן לנקוט בפעולות יזומות על מנת לצמצם את הסיכון לנפילות: ארגון הסביבה הקרובה של הקשיש, בעיקר הבית על ידי סילוק מכשולים אפשריים, התקנת לחצן מצוקה וכדומה. נפילות אצל קשישים הן תופעה שכיחה הדורשת התייחסות טיפולית ומניעתית.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר