Home » פטרת בציפורניים אצל קשישים סיעודיים

פטרת בציפורניים אצל קשישים סיעודיים

קשישים סיעודיים נוטים לסבול מתופעות שונות, הקשורות לירידה בכושר התפקוד. הפעם לא נדבר על ירידה קוגניטיבית אפשרית או על פצעי לחץ כי אם על משהו אחר לגמרי: פטרת ציפורניים. לכאורה, בעיה שאיננה מן הקשות, למעשה, עניין טורדני ולא במעט. איך זה קורה, מהם התסמינים וכיצד ניתן לשים סוף לבעיה. 

מהם הגורמים לפטרת אצל קשישים סיעודיים?

מאפיין מאוד מרכזי של קשיש סיעודי הינו חוסר היכולת להתנייד בחופשיות. אמנם לא כולם מרותקים לכיסא גלגלים או משתמשים בקולנועית, אבל רבים בהחלט זקוקים לכך. חוסר תנועה כמעט מוחלט או אפילו שעות רבות של ישיבה או שכיבה לאורך היום בהחלט מהווים כר פורה להתפתחות פטרת.

כמובן, שקיים רקע גנטי מסוים, שהרי נמצא שנטייה לפטרת הינה במובן מסוים מולדת, אבל זה לא הכל. מיעוט בתנועה הולך יחד עם חילוף חומרים איטי ועם זרימת דם איטית למדי. על הרקע הזה, הגוף מתקשה להזרים חמצן לקצוות (כפות ידיים, כפות רגליים) מה שמקשה על התמודדות עם פטרת. 

בעוד שאדם צעיר ובריא כלל לא ידע שגופו חיסל את הבעיה הזאת, קשיש סיעודי יסבול משינויים במבנה, צבע והרכב הציפורן כתוצאה מפגיעת הפטרת. הסימפטומים, אגב, כוללים רגישות, אי נוחות, לעיתים ציפורן חודרנית או רופפת וכמובן פגיעה אסתטית לא נעימה.  

השפעה של חולשה כללית, מצב גופני ונפשי ירוד

למרות ששטח הפנים של הציפורניים קטן יחסית, רשמו לפניכם עובדה מדהימה. נמצא שבריאותו הגופנית ואפילו מצבו הנפשי של האדם מתבטאים בבריאות הציפורן. בקרב קשישים סיעודיים, נפוץ מאוד כי חלה ירידה לא רק בתנועתיות. הגוף כולו הולך ונחלש, במיוחד אם לא מקפידים על שגרה מינימלית של פעילות או פיזיותרפיה

על פי רוב, ככל שעובר הזמן, מופיעים גם תסמינים נפשיים, פסיכולוגיים. כל הדברים הללו מותירים את רישומם בציפורניים – הן עלולות להפוך לדקות יותר, שבירות וסדוקות, לעיתים הן מאבדות את הצבע השקוף והופכות לעכורות. הירידה בבריאות הציפורן, מהווה גורם לשגשוג הפטרת.  

אבחן וטיפול בפטרת הציפורניים בקשישים סיעודיים

זיהוי הפטרת באופן מוחלט, אפשרי בבדיקות מעבדה. ניתן לאסוף דגימה על מנת לברר אחת ולתמיד איזה סוג של פטריה התלבש על הציפורן ומהי רמת החדירה וההשפעה על הרקמה.

בדרך כלל, ניתן לזהות את העובדה שהציפורן נדבקה באמצעות הגברת מודעות פשוטה. כאשר בוחנים את הציפורניים בכל יום, יש לבדוק שינויים בצבע או בצורה. ציפורן נגועה יכולה להתעוות, להתרומם, להפוך לגסה יותר ועבה יותר או שברירית. ציפורניים צהובות או שחורות, מעלות מיד את החשד שפטרת היא הגורם. 

כדי להקטין את סיכויי ההידבקות או לזרז את ההחלמה, ניתן לנקוט כמה דרכים, למשל, חשוב לשמור היטב על ההיגיינה של הציפורן. במידת האפשר, יש לחטא את כפות הרגליים, בעזרת תמיסות חיטוי, שמנים אתריים או משחות אנטיספטיות.

במקרה והפטרת עקשנית, אפשר להשתמש במשחות מרוכזות או לבקש מרופא המשחה תרופה (במרשם) נגד פטרת. הריפוי עשוי לקחת זמן ואפשר להקל גם על ידי שימוש בלק טיפולי. חשוב למרוח את הלק הזה על הציפורן, מדי יום ויום. 

דבר נוסף, תזונה בריאה, חלבונים וירקות מסייעים לבריאות הגוף וכן לבריאות הציפורן. יש להימנע מפגיעה ברגל ועדיף לנעול לאורך היום נעליים קלות, נוחות ומאווררות.

קשישים סיעודיים רבים שנחבלו בכף הרגל גילו על בשרם כי ברגל חבולה מתפתחים ביתר קלות זיהומים, פצעים וכן פטרת הציפורן. ולסיום, לאחר מקלחת, מומלץ לייבש היטב את כפות הרגליים לפני גריבת גרביים או נעילת נעליים. 

למידע נוסף – פטרת הציפורניים

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר