Home » אוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיסאוסטאופורוזיס זו מחלה הגורמת להחלשות העצמות בגיל המבוגר. היא פוגעת בעיקר בנשים מגיל 65 ומעלה, אך גם בגברים. השלכות המחלה יכולות להיות כואבות ולא נעימות. מה זו המחלה ומה ניתן לעשות על מנת למנוע אותה, או לפחות למזער נזקים? להלן מידע שיעזור להבין מחלה זו קצת יותר לעומק.

אוסטאופורוזיס זו מחלה הפוגעת ב"מסת העצם", כלומר במבנה ובחוזק העצם. המחלה גורמת לעצם להתפורר והופכת את המבנה שלה למחורר. עקב תהליך זה העצם נחלשת ויכולה להישבר בקלות עקב נפילות בשל בעיות שיווי משקל, כתוצאה ממכה קלה, או מתנועה לא נכונה. המחלה היא חלק מתהליך הזקנה וקשורה לשינויים הורמונאליים החלים עם הגיל ויכולה להיות גם תוצאה של אורח חיים לא בריא. היא פוגעת בעיקר בנשים, אך גם בגברים.

ישנן כמה עצמות בגוף הפגיעות במיוחד במחלת האוסטאופורוזיס, והשכיחות של שברים בעצמות אלה בקרב החולים במחלה הוא גבוה: עצם צוואר הירך, שורש כף היד והחלק המותני בעמוד השדרה. גם עצמות אחרות בגוף נמצאות בסיכון לשבר: עצמות הרגליים, אשר בגילאים מבוגרים עשויות לשאת משקל רב ועוד.

הגורמים לאוסטאופורוזיס

במשך כל חיי האדם מתקיים בתוך העצם קשר בין תהליכים בוני עצם לתהליכים הורסי עצם. בשנות החיים הראשונות התהליכים בוני העצם רבים מהתהליכים הורסי העצם, ולכן העצמות גדלות. העצמות מגיעות לשיא חוזקן בסביבות גיל 30 . החל מגיל זה היחס מתהפך, והתהליכים הורסי העצם מתגברים על התהליכים בוני העצם.

ישנם גורמים המאטים או מאיצים תהליך זה, כמו:

  • שינויים הורמונאליים: הירידה בהפרשת הורמון האסטרוגן אצל נשים בגיל המעבר.
  • תורשה: תורשה טובה מאיטה את התהליך. אדם שיש לו קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחלו במחלה, סביר שלוקה באותה תורשה.
  • אורח חיים: תזונה נכונה ופעילות גופנית קבועה מאטים את קצב החלשות העצם, בעוד שעישון, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית מאיצים את התהליך.
  • מחלות כרוניות או מחלות כמו אנורקסיה ידועות כמאיצות את המחלה.

אבחון המחלה

המחלה יכולה להתרחש במשך שנים, והחולה כלל לא מודע לתהליכי החלשות העצם החלים בגופו. למעשה, כאשר החולה כבר חווה את התסמינים, הוא נמצא בשלבים מתקדמים של החלשות העצם.

הסימנים הם: כאבי גב חזקים, שברים הנגרמים ממכה חלשה שלא אמורה הייתה לגרום לשבר, וכיפוף של הגב (גיבנת). לעתים הסימנים מלווים בהנמכה בגובה החולה.

אבחון המחלה נעשה בעיקר על ידי בדיקה מיוחדת הנקראת בדיקת צפיפות עצם. על מנת לוודא שאכן מדובר באוסטאופורוזיס ולא במחלה אחרת שדלדול העצם הוא רק סימפטום שלה, נערכות גם בדיקות דם ובדיקת רנטגן.

טיפול באוסטאופורוזיס

אין טיפול תרופתי המרפא את המחלה. קיימות תרופות המסוגלות להאט או לעצור את קצב דלדול העצם, לכן החשיבות הרבה של אבחון מוקדם של המחלה: ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים כך ניתן לעצור את קצב התקדמות המחלה ולמנוע נזק נוסף. למרות שאין טיפול המרפא אוסטאופורוזיס יש הרבה דברים שניתן לעשות למניעתה:

  • התעמלות: הפעילות הגופנית הטובה ביותר היא הליכה של 30 דקות מדי יום. כמו כן נכון להתאמן בהרמת משקל על מנת לחזק את העצמות. לאנשים שאובחנו כחולים באוסטאופורוזיס, חשוב שתכנית האימונים תיבנה על ידי פיזיותרפיסט מוסמך.
  • תזונה: תזונה נכונה הכוללת ירקות, מוצרי חלב המכילים סידן, שמירה על משקל תקין (לא נמוך מדי ולא גבוה מדי) מסייעים למניעת המחלה.
  • אורח חיים: הימנעות משתיים אלכוהול, קפה ועישון אף היא מסייעת במניעה.
  • תוספי מזון: נטילת תוספי מזון באופן קבוע ככדורי סידן וויטמין D מסייעת לבניית העצם ושמירה על חוזקה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר