Home » טינטון – בעיית שמיעה בגיל הזהב

טינטון – בעיית שמיעה בגיל הזהב

טינטון טינטון הוא מצב רפואי הבא לידי ביטוי בשמיעה של צליל שאין לו כל מקור חיצוני. מקור שמו של מצב רפואי זה בקיסר טיטוס פלאוויוס אספסיאנוס, בנו של הקיסר אספסיאנוס. לפי אגדות החורבן, המצויות בפרק החמישי במסכת גיטין, כשטיטוס כבש את בית המקדש, הוא בחר לבעול פרוצה על ספר תורה בלא אחר מקודש הקודשים. לאחר מכן לפי האגדה, טיטוס דקר את הפרוכת וכתוצאה מכך נטף מהפרוכת דם. כעונש על חטאיו הרבים, חדר למוחו יתוש שלא הפסיק לזמזם במשך שבע שנים, עד שהוציא אותו מדעתו.

מה הם התסמינים של טינטון?

בדרך כלל הצליל ששומע אדם הסובל מטינטון הוא בעל אופי מונוטוני מאוד כשסוג הצליל משתנה מאדם לאדם: ישנם המתארים את הצליל כצרצור של צרצר, אחרים מתארים אותו כזמזום, ישנם הסובלים מצפצופים ועוד. הצליל המטריד יכול ללוות את הסובלים מטינטון במשך כל שעות היום או בעיקר בזמן שהם נמצאים בסביבה שקטה יחסית. כך לדוגמה ישנם רבים המתלוננים על טינטון המופיע בעיקר כשהם שוכבים במיטתם ומנסים להירדם. הצליל שמטריד את מנוחתו של החולה עשוי להוביל להתפתחות של מגוון סיבוכים ובכלל זה מדובר במחסור חמור בשעות שינה, מתח נפשי רב, חרדה ואף דיכאון.

כמו כן, במקרים רבים לטינטון מתלווה חוסר סבילות לרעש. כתוצאה מכך רבים מהמטופלים מעדיפים להימנע ממפגשים חברתיים ומאזורים סואנים. תסמינים שכיחים נוספים כוללים בין השאר כאבי אוזניים, כאבי ראש, סחרחורות ובעיות יציבה, פגיעה בשיווי המשקל, עייפות ניכרת ונטייה לרגזנות ועצבנות.

מה הם הגורמים לטינטון?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים אפשריים להתפתחות של טינטון ולכל הפחות אחד מכל עשרה אנשים מבוגרים יסבול מהתופעה בשלב מסוים בחייו. בין הגורמים להופעת הטינטון יש להזכיר למשל מחלות שונות של האוזן התיכונה והאוזן החיצונית, בעיות שונות בכלי הדם במבנים הסמוכים לאוזן, בעיות שונות במפרק הלסת, תופעות לוואי של טיפול תרופתי (אספירין למשל), גידול אקוסטי, מחלת מנייר, חשיפה ממושכת לרעש עוצמתי ועוד.

בנוסף לכל הגורמים הנ"ל, גיל מבוגר מהווה גורם סיכון בפני עצמו להתפתחות התופעה וכך גם מתח נפשי ולקות שמיעה. כיוון שישנם גורמים אפשריים רבים כל כך, ההמלצה היא לפנות בכל מקרה של הופעת טינטון לרופא אף אוזן גרון ולהתמיד בביצוע הבדיקות השונות שאליהן מופנה המטופל: יש לקחת בחשבון שבמקרים מסוימים תהליך האבחון יהיה ממושך יחסית אך ההמלצה היא שלא להרים ידיים אלא להמשיך בתהליך האבחון עד למציאת הגורם.

מדוע טינטון מהווה גורם סיכון לבעיות בריאות בגיל השלישי?

הזכרנו את התסמינים השונים שעשויים להתלוות לטינטון וחשוב לציין כי רבים מהם רלוונטיים במיוחד לבני הגיל השלישי. למשל טינטון המלווה בסחרחורות ובבעיות בשיווי המשקל וביציבות, מעמיד את הקשיש בסיכון גבוה לנפילות ושברים בעצמות.

בנוסף, הטינטון יכול לגרום להתפתחות של בעיות פסיכיאטריות ולהחמרה של בעיות קיימות, שרבות מהן שכיחות יחסית בקרב בני הגיל השלישי. דיכאון לדוגמה מהווה הפרעה פסיכיאטרית שכיחה יחסית בקרב בני הגיל השלישי, שנוטה להחמיר על רקע טינטון ויש להיות ערים לכך.

מעבר לכל זה, כפי שציינו, הטינטון גורם להופעת בעיות שינה ומטבע הדברים גם בעיות אלו אופייניות מאוד לבני הגיל השלישי. במילים פשוטות, במקרים רבים הטינטון יוצר אפקט סינרגטי עם הבעיות השונות שכבר קיימות במטופל ועלול להפוך גם בעיה קלה יחסית לבעיה חמורה הפוגעת קשות באיכות החיים של המטופל.

חשיבות הפנייה לטיפול

כל אדם באשר הוא הסובל מטינטון, יפיק תועלת מפנייה לאבחון ולטיפול. הטיפול יפחית את הסבל שמהווה את מנת חלקו של המטופל וכן יפחית את הסיכוי להתפתחות הסיבוכים הפוטנציאליים. רבים לא מודעים לכך, אבל הטינטון והתסמינים נלווים אליו, נוטים להחמיר במהלך הזמן ולכן עדיף שלא לחכות לשלב שבו התופעה תהפוך למציקה ומטרידה במיוחד: תחת זאת יש לפעול במהירות ולגשת לאבחון רפואי מוקדם ככול האפשר וסמוך ככול הניתן להופעת הבעיה לראשונה.

סיבה נוספת בגינה מומלץ לגשת לאבחון רפואי ללא דיחוי נוגעת לעובדה שבמקרים מסוימים הטינטון מהווה תסמין של בעיה רפואית קשה הדורשת התייחסות רפואית. זהו למשל המצב במקרה של טינטון שמקורו בגידול סרטני המכיל כלי דם רבים, המתפתח באזור האוזן.

לסיום, נציין עוד כי הטיפול בבעיה יכול להיות פשוט מאוד. ישנם למשל מקרים שבהם די בשינוי הטיפול התרופתי שמקבל המטופל בשביל לגרום להיעלמות מוחלטת של הבעיה. בנוסף ישנה מניפת טיפולים רחבה ביותר המוצעת לסובלים מטינטון והודות לכך ניתן להתאים לכל חולה את הטיפול המתאים לו באופן אישי. טיפולים נוספים כוללים למשל TRT (ראשי התיבות של Tinnitus Retraining Therapy), טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT – Cognitive Behavioral Therapy), התאמת מכשיר שמיעה, ביופידבק, תרופות פסיכיאטריות שונות ועוד.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר