Home » מהי דמנציה

מהי דמנציה

דמנציהדמנציה, או בשמה העברי שטיון, היא שם כולל לקבוצה של מחלות שבהן קיימת פגיעה בתפקוד המוחי. המחלה הדמנטית הנפוצה ביותר היא אלצהייימר ובסך הכל שכיחות המחלות הדמנטיות עולה עם הגיל: בגיל 60-65 השכיחות היא כ-1%, בעוד מעל גיל 85 כשליש מהקשישים חולים בדמנציה.

הסימפטומים הדמנטיים מתבטאים בתחום הקוגנטיבי והרגשי: בעיות חשיבה, פגיעה בזכרון, קשיי התמצאות וזיהוי, שיבושי שפה ושינויים התנהגותיים (דכאון, תוקפנות ועוד).

היכולות השכליות נפגעות באופן הדרגתי, עד לכדי פגיעה משמעותית בתפקוד ובעצמאותו של החולה. חולי דמנציה בשלבים מתקדמים מוגדרים כקשישים תשושי נפש וזכאים לקבלת סיוע כלכלי מהביטוח הלאומי, בין היתר לצורך סיעוד, הנדרש בשלבים המתקדמים של המחלה.

סוגים שונים של דמנציה

קיימות מעל 70 מחלות דמנטיות שונות. הן נובעות מגורמים שונים, ביניהם:

  • אלצהיימר – מחלה ניוונית קשה אשר פוגעת בתאי העצב במוח ובעקבות זאת בתפקודים הקוגנטיביים השונים. ישנן מחלות ניווניות אחרות שגורמות לדמנציה, כמו מחלת הנטינגטון או פרקינסון.
  • דמנציה וסקולרית – דמנציה שנגרמת כתוצאה משבץ או מאוסף של פגיעות בכלי דם.
  • דמנציה כתוצאה מצריכת אלכוהול או שימוש בסמים.
  • הידרוצפלוס, בצקת המוח.
  • מחלת קרויצפלד יעקב.
  • חסרים תזונתיים, בין היתר חסר בויטמין B12.
  • דמנציה כתוצאה מחסרים תזונתיים.
  • פציעות ראש.
  • מחלות אחרות כמו איידס או מחלת פיק.

עוד על המחלה באתר דמנציה

דמנציה – סימפטומים

חולים דמנטיים מראים סימפטומים שונים, אשר מחמירים עם התקדמות המחלה. פעמים רבות הסימפטומים הראשוניים הם ירידה ברמת הזכרון ובמיוחד הזכרון לטווח קצר, קשיי התמצאות בזמן ובמרחב ופגיעה בביצוע פעולות מורכבות כמו תפירה, בישול, נהיגה או פעולות בנקאיות פשוטות. סימפטומים נוספים הם אובדן חפצים, פגיעה בשפה המדוברת והכתובה ושינויים התנהגותיים קלים. כל אלה מהווים סימני אזהרה שבגינם כדאי לגשת לאבחון אצל פסיכיאטר או פסיכוגריאטר, המאבחנים את המחלה דרך שאלון מיני מנטל.

בשלבים מתקדמים יותר של המחלה יכולות הזכרון והשפה נפגעות באורח חמור בהרבה, החולה נוטה לדבר במשפטים לא ברורים ולחזור על דבריו. החולה נוטה לאגרסיביות, קללות והתפרצויות זעם ולעתים אף סובל מהזיות. יש קושי לזהות אנשים, אפילו קרובים ביותר ולהתמצא אפילו בסביבה הביתית.

החולים נוטים להזנחת ההיגיינה האישית ועלולים אף לסכן את עצמם כשהם הולכים לאיבוד, שוכחים לקחת תרופה או לכבות את הגז. בשלבים מתקדמים מאוד נפגעת גם יכולת התנועה, הבליעה והדיבור ואפילו השליטה על הצרכים. בשלב הזה האדם נזקק לסיוע סיעודי מסביב לשעון- בביתו או בבית אבות סיעודי.

דמנציה – אבחון וטיפול

כאמור, כאשר מופיעים סימפטומים ראשונים של דמנציה חשוב לגשת לאבחון, כיוון שבחלק מהגורמים לדמנציה ניתן לטפל: למשל במקרים של חסר בויטמינים ניתן לטפל בחסר התזונתי, גם בדמנציה כתוצאה משימוש בסמים או אלכוהול וכן בחלק מהמחלות שגורמות לדמנציה כמו הידרוצפלוס.

יחד עם זאת בדמנציה השכיחה ביותר- אלצהיימר ובסוגי דמנציה אחרים, לא קיים טיפול המונע את התקדמות המחלה וכל שניתן לעשות הוא לעכב את ההידרדרות ולהקל על התסמינים השונים. בין היתר קיימות תרופות המעכבות את התקדמות המחלה ויכולות להקל על סימפטומים רגשיים כמו דכאון או התפרצויות זעם.

הטיפול הנטורופתי כולל תוספי תזונה כמו ויטמין B, ויטמין E ופוספוטדיל סרין, וכן צמחי מרפא כגון הגינקו בילובה, אשר מסייע לזרימת הדם למוח ולשאר הגוף ולכן מאט את המחלה בשלבים הראשונים ומסייע לריכוז ולהרגעה.

טיפולים נוספים הם טיפולים רגשיים המקלים על הפרעות מצב- רוח וסימפטומים פסיכולוגיים נוספים, וכן טיפולים פרא- רפואיים כדוגמת ריפוי בעיסוק. כיום, מערכת הבריאות שמה דגש גם על הדרכת המשפחות לגבי מאפייני המחלה והטיפול בחולה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715471

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר